2024.április 27.szombat, 08:34:34

Traktorok a barlahidai versenypályán

 

A járműszépségverseny mellett különböző ügyességi feladatok, például szlalom, gyorsulás és erőverseny is várt a mezőgazdasági gépek találkozóján a résztvevőkre. A göcseji településen immár ötödik alkalommal találkoztak az egymás között jobbára csak traktorosoknak nevezett gépkezelők.

Az 56-os sorszámú Porsche nyomában csak úgy porzott a talaj, a piros színű jármű hihetetlen gyorsasággal szlalomozott az akadályok közt. Pedig nem verseny- vagy sportautóról, hanem egy 1961-ben gyártott traktorról volt szó, melyet tulajdonosa, a galamboki Varga Attila négy éve vásárolt.

– A szomszéd faluban találtam rá, darabokban volt, én raktam össze – mondta. – Azóta járok vele bemutatókra, versenyekre. Az itteni szlalompálya nem volt nehéz, a kerülendő akadályok éppen a kellő távolságban voltak ahhoz, hogy élvezetes legyen a verseny, a szervokormány hiánya miatt azonban szükség volt egy kis fizikai erőnlétre.
A pályán 73 versenyző próbálta ki tudását, a találkozó egyik szervezője, Hári István elmondása szerint egyre többen, egyre távolabbról érdeklődnek a találkozó iránt.

– Nagyon korrekt, fegyelmezett verseny zajlott, ezúttal is balesetmentesen fejeztük be a napot – tette hozzá Hári István. – Minden évben igyekszünk némileg módosítani a feladatokat, a szlalom mindig nagy érdeklődés mellett zajlik, s most az erőverseny volt még különösen izgalmas, egy lánctalpas járművet kellett a traktoroknak elmozdítaniuk.

A szlalom versenyben a szervo nélküli járművek kategóriájában a galamboki Varga Attila, a 30–80 lóerősök versenyében a becsvölgyei Németh Csaba, a 80–130 lóerős kategóriában a novai Müller Tamás nyert. 130 LE felett a zalaegerszegi Gyergyák János volt a legjobb, a Zetorok versenyében pedig a milejszegi Dömötör Csaba győzött. A gyorsulási verseny kategóriagyőztese a petrikeresztúri Hári Zoltán, a gellénházi Török Tamás, a zebeckei Varga Martin, a türjei Rép Ádám és Dömötör Csaba lett. Az erőversenyben a taliándörögdi Mészáros Zoltán, Dömötör Csaba, a gutorföldei ifj. Kovács Péter, illetve Rép Ádám volt a legjobb.

A találkozót Vigh László országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki elismerően szólt a zalai földművelő hagyományokról, a traktorosok munkájáról, s elmondta: a hamarosan induló Modern falvak program feladata, hogy megteremtse azon életkörülményeket, amelyek hozzájárulnak a fiatalok helyben maradásához, illetve ugyanazokat az esélyeket biztosítsa számukra, mint amikkel a városiak rendelkeznek, ezzel is biztosítva a vidék jövőjét.

 

 

Forrás: Gyuricza Ferenc, WWW.ZAOL.HU

 

 

A hírTV írása és képes beszámolója

 

Szasza képei

 

Vígh László képei

 

2018. évi képek

 

 

Barabás Kitti összeállítása:

 

 

További videofájlok